Micii meșteri din Copou
În scurta mea ieșire până la Iași, pe lângă simplul fapt că am vrut doar să mă plimb pe străzi și să mă umplu de mirosul de tei, am poposit pentru vreo două ore și în Parcul Expoziției unde știam că se desfășoară o Tabără destinată copiilor din Iași, „Micii Meșteri din Copou”.
La inițiativa Asociației Art-Meșteșugurile Prutului s-au adunat câțiva meșteri cunoscuți în jurul cărora copiii au avut de învățat câte un meșteșug: olărit, împletituri nuiele, croșetat, împâslit, modelaj lut, linogravură, tehnica nodurilor, pictură icoane.
De câțiva ani particip și eu ca profesor îndrumător în astfel de tabere. Am fost la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” din București câțiva ani la rând, unde au un program pentru copii „Vara pe uliță”. În curțile caselor din muzeu este câte un meșter care îndrumă o mână de copii și-i învață câte un meșteșug.
Tabăra din Copou se desfășoară de câțiva ani buni și am participat încă de la prima ediție. E foarte frumos să lucrezi cu copiii. Eu ieri am fost doar în vizită și mi-a plăcut atmosfera de lucru, o liniște creativă. Copiii lucrau pe ateliere, absorbiți de explicațiile meșterului îndrumător.
Desigur că am zăbovit ceva mai mult la atelierul de modelaj în lut. Erau simpatici tare copiii, se jucau frumos cu lutul. Mă gândesc tot mai serios să inițiem și noi aici, în Târgu Neamț, prin Asociația Meșterilor Populari din Ținutul Neamț, o astfel de Tabără pe ateliere.
Orice activitate gândită pentru copii, cu copii este un pas mare înainte pentru dezvoltarea lor. Și în special activități legate de meșteșuguri, de lucruri făcute de mâna lor, de sensibilizare -de ce nu? – a faptului că avem un trecut noi, ca popor. Că bunicii noștri purtau opinci făcute de ei și mâncau lapte prins în oale de lut modelate de olari, că în bucătărie aveau blidare făcute de sculptori în lemn sau pe laviță aveau întinse țesături făcute în stative. Da, despre umplerea timpului într-un mod sanătos și creativ este vorba.
Nu puteam să trec fără să surprind în imagini atmosfera din Copou.