Country Photography ?>

Country Photography

Nu poți să spui că gata, de mâine mă apuc de fotografie, ca atunci când zici că începi o cură de slăbire.

Adică stai așa, tolănit in scaunul ergonomic de la birou, mai vezi o poză, două care-ți trec pe wall și-ți trece gândul genial că „așa știu și eu să fac poze”. Pe naiba.

O fotografie bună e de fapt gândită. Am aflat că Bresson stătea pe o străduță o zi întreagă să-i afle ora cu cea mai buna lumină, apoi mai stătea cine știe cât până trecea un om prin acel cadru. Vorbim de timpuri in care fotografia se făcea pe film și nu ca acum când putem da delete la nouăzeci și nouă de poze ca s-o păstrăm pe a suta.

În fine, ce voiam să spun e că până acum mi-am dat seama ce tip de fotografie mă atrage. Am văzut fotografii mărețe pe National Geographic. Atât de mărețe de mă plictisesc groaznic. Îmi dau seama că tipul cu aparatul a avut mii de euro ca să se deplaseze până-n vârfuri de munte și să prindă cu tunul imens toată panorama. Apoi dă-i și editează și bibilește in studioul foto, cum face el din iarnă vară și din copaci desfrunziți, păduri imense.

Bine, poate că sunt in eroare. Scuze. Fiecare cu damblaua lui la pozat. Dar îmi plac instantaneele, treci pe lângă un cadru care e unic, e atunci, în momentul acela, peste două secunde se  pierde vraja. Un copil dă cu bățul într-o băltoacă sau nea Vasile trece cu vaca pe sub o tufă de trandafiri. Altădată o surprinzi pe tanti Maria la gard. Pentru că apusul acela îl vei vedea și mâine seară, cu alte culori poate, dar tot acolo va fi. Și oricine poate ridica aparatul să facă zanc la apus. Dar nea Vasile, tanti Varvara, bătrânul care citește dintr-o carte în curtea unei case părăsite, nu știi dacă și când ii mai prînzi.

După unii poate că e simplu, cred că-s norocoasă că stau la sat și am ce fotografia. Dar mie îmi place și orașul. Îmi place când îi prind freamătul, viața, neliniștile, acolo unde alții văd monotonie. Acel streetphotography unic.

Și dacă tot îmi place fotografia unică, acel moment imortalizat dintr-un timp trecător și cum stau și la țară, atunci Country Photography să-i rămână numele.

Chiar! O fi pe instagram hashtag-ul ăsta?

#countryphotography

cof

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *