Big Build la Cumpăna ?>

Big Build la Cumpăna

De trei zile mă aflu în satul Cumpăna, județul Constanța, ca voluntar – unul din cei 500 de pe șantierul Big Build adunați laolaltă de Habitat for Humanity și unde în doar 5 zile se ridică 8 case pentru 8 familii nevoiașe.

Voluntarii de aici sunt din toate domeniile, de toate profesiile, fac tot ce trebuie pentru a ridica aceste case: taie scânduri, măsoară plăci, pun vată minerală, montează ferestre, pun asterial, asamblează țiglă. Și mai ales nu țipă unii la alții ci ascultă organizat de un șef de echipă.

Rolul meu, aici, este să descriu în imagini tot ce se întâmplă. Așa cum văd eu cu obiectivul foto. Pentru că rolul fotografiilor este de a ne aminti pas cu pas cum s-au ridicat aceste case. Am încercat să surprind fețele oamenilor, gesturile făcute de ei, mișcările, am vrut să captez imagini inedite încercând totodată să nu-i încurc.

Printre voluntari sunt și câțiva americani. Mi s-a părut nemaipomenit că acești oameni care nu sunt foarte tineri, să pornească din țara lor, să traverseze un ocean și-apoi un continent în lungul lui, ca să ajungă în satul Cumpăna de la malul Mării Negre.

În dimineața în care am pornit din Humuleștiul meu spre șantierul din Cumpăna, eu m-am întrebat pe mine: „ăi, fimeii, un’ te duci tu acum?”. Și mi-am pus o pereche de adidași și-un pulover în rucsac.

Dar pe ei, americanii, ce i-a făcut să se pornească de acasă de la atâtea mii de km? Ce?

Și i-am întrebat.

Răspunsul a fost atât de simplu. „Pentru că vrem să facem fericiți niște oameni în nevoi. Pentru că doar ajutând și văzând fericirea celor pe care îi ajuți te pot face și pe tine fericit.”

Întrebarea mea din dimineața în care am plecat mi s-a părut acum atât de neimportantă. Pentru că de multe ori ne lăsăm pradă propriilor probleme și le privim cu egoism, de parcă am fi buricul pământului și nimeni nu mai are griji ca noi. Teama de a face ceva nou, bun pentru cei din jur, te poate duce într-un provincialism desuet. Faptele bune nu apar doar în poveștile de adormit copiii, ci poți începe chiar tu. Eu asta am făcut aici, la Cumpăna.

În satul meu fac portrete humuleștenilor adunate într-un album Humans of Humulești după celebrul Humans of New York. Aici am avut ocazia să-i surprind pe câțiva.

Ellen, 69 de ani, asistentă medicală, New Jersey

Jim, 71 de ani, profesor de fizică, New Jersey

Lisa, 68 de ani, agent imobiliar, California

Adelle, 74 de ani, profesor, California

Sharon, Director Habitat, California

rptnb

rptnb

rptnb

rptnb

rptnb

ptroz

rptnb

rptnb

rptnb

 

La acest eveniment Big Build 2018 am fost invitată să particip în cadrul Taberei de Fotografie pentru Bloggeri #TFB16 de către Foto Union și Cristian Șuțu. Organizatori Habitat for Humanity și Kaufland.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *