Parada mascaților ?>

Parada mascaților

În fiecare an, pe 2 ianuarie, centrul orășelului Târgu Neamț este închis accesului autoturismelor pentru că are loc „Festivalul Obiceiurilor și Tradițiilor de Anul Nou”, la care participă cele mai bune ansambluri de datini din zonă: Oglinzi, Nemțisor, Vânători Neamț, Humulești, Răucești și alte comune.

Tot acest bazin folcloric este încă unul foarte viu și poate tocmai de aceea miile de vizitatori sau oameni ai locului sunt entuziasmați de parada mascaților, ceea ce face ca acest eveniment să fie o atracție turistică. Parada mascaților dăinuie de foarte multă vreme, se știe că încă de pe vremea lui Ceaușescu strada principală a Târgului era invadată atât de „bendzile” de mascați, cât și de turiștii care veneau de departe, chiar și străini. O bantă (chiar așa se citește, cum se aude, nu cu d) se diferențiază de o alta atât prin măști și joc, dar și prin bătăile specifice în dobe. Ritmul și bătaia celor din Humulești, să zicem, diferă de cea a celor din Barieră (cartier al Târgului Neamț). Cum și măștile celor din Oglinzi diferă de a celor din Răucești.

Cea mai cunoscută explicație a purtării măștilor în noaptea de Anul Nou este aceea de a alunga spiritele rele din anul vechi. Mai puțin cunoscut e faptul că în noaptea dintre ani, omul poate fi altcineva decât cel care se supune unor rigori timp de 365 de zile, e singura zi din an când poate țipa, cânta, mergând din casă în casă urându-i pe oameni.

La sat oamenii se cunosc între ei, află că Gheorghe a furat o rață sau că Vasile are „darul” băuturii, de aceea cei mai mucaliți dintre bărbați merg cu uratul din casă în casă și, pe lângă urătura obișnuită, mai adaugă și una personalizată celui urat. Amuzant e că mascatul este cinstit cu un pahar de vin și bani, gazda neavând voie să se supere. De aia mai este o vorbă printre săteni „ai grijă, Culiță, să nu te ure de Anul Nou la urs”, adică să te afle tot satul și astfel te faci de râs.

În spatele măștii omul nu poate fi recunoscut, de aceea se poate elibera de o serie de constrângeri sociale, de tabuuri sau refulări.
Aceste măști se păstrează de la un an la altul, dar cei mai tineri își confecționează propriile măști, care pot fi din diferite materiale: blană, lemn, postav, piele, metal, fuior de cânepă, boabe de fasole.
Cele mai cunoscute formații (bante) care au prezentat: Plugul cu boi de la Humulești, Jocurile cu măști, Capra, Arnăuții, Dansul căiuților. Respectul pentru autenticitatea repertoriului și a costumațiilor face din acest festival unul de referință pentru această zonă a țării.

Fotografiile sunt realizate de Andrei Ștefan, un prieten bun, fotograf din Târgu Neamț.

FB_IMG_1578139202279

FB_IMG_1578139179757

FB_IMG_1578139156125

FB_IMG_1578139147260

FB_IMG_1578139138657

FB_IMG_1578139129050

FB_IMG_1578139092230FB_IMG_1578139086487

FB_IMG_1578139078865

FB_IMG_1578139054698

FB_IMG_1578139045209

 

2 thoughts on “Parada mascaților

  1. Pe vremea lui Ceausescu pe 2 ianuarie bentile si mascatii din imprejurimile Tg Neamt mergeau la pozat la studioul foto din Tg. Nt caci telef. mobile cu camera nu existau iar aparate foto cu cliseu erau putine in acea perioada . De asemeni pt a avea ca amintire flacaii mascati , arnauti si gradati se pozau cu fetele pe care le simpatizau pt a fi impreuna si a se vedea tot anul care abia incepea . Fiecare banta in Strada Mare mai juca si piesa cu care a cutreierat tot satul 2 zile la cumpana dintre ani iar fiecare domnisoara /persoana venita din sat la Targ sa vada bentile era mandra si se lauda cu banta din satul lor , cu baietii care faceau parte din banta , cu costumele si mastile pe care le purtau flacaii (costume care de multe ori erau cusute ,reconditionate decorate si impodobite de prietenele sau surorile flacailor )cu modul in care jucau rolul , etc . Apoi la Boboteaza se organiza ultimul bal in sat unde cantau tiganii care au fost muzicantii care au insotit banta 3 zile prin sat ,prin satele vecine si la Targ , iar domnisoarele prezente la bal vorbeau ,povesteau si criticau ce au facut flacaii lor in aceste trei zile ,care stia uratura cea mai frumoasa , care a fost cel mai chipes care a fost la inaltime , care s-a imbatat si a ramas de banta ,care a dormit acasa etc. Baietii invitau fetele la joc si astfel se cunosteau flacaii cu domnisoarele ,se intemeiau prietenii ,se placeau si se casatoreau tinerii din sat caci pe vremea aceea nu era NET , nu erau nici agentii matrimoniale iar tineretul era cu bun simt, mai sfios si mai rusinos caci in TV nu se transmiteau filme porno !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *