Portretele din spatele unei fotografii ?>

Portretele din spatele unei fotografii

Țin foarte mult la oamenii aceștia din fotografie.

Inițial am văzut ideea pe pagina unui fotograf pe care-l aveam în listă. Fotografi înșiruiți care transmiteau de la o poză la alta un mesaj comun de revenire la bine, că vom fi din nou împreună, chestii de astea.

Și-ntr-o dimineață mi-am zis că sunt câțiva oameni buni în Ținutul Neamț care au construit împreună ceva cu adevărat pentru aceste locuri. Și-am pornit de la cei mai apropiați ai mei: Felicia și Lucian.

Screenshot_20200514_093314

IMG_20200514_093933

Voiam neapărat să aplic ideea, important era să scriu mesajul. Am făcut o listă scurtă cu cine ar trebui să apară în fotografia comună și mi-a venit ideea sclipitoare: dacă uneam anumite site-uri sau pagini cunoscute din Neamț, îmi dădea o frază ca o călătorie pe meleagurile acestea. Am luat o foaie și-un caiet și-am început să scriu.

Aveam Vizitează Neamț care e chiar ca o invitație și știu cât lucrează oamenii din spatele acestui site.

Apoi Felicia Aron are Vânători-Neamț în imagini, Lucian Iancu are Ținutul Neamțului – locuri de legendă și povești, eu blogul Povești de pe Ozana. Începea să prindă contur, trebuia să fim mai mulți. Știam proiectele de fotografie ale celor de la Foto Club Neamț, cu #NeamtulFotogenic și l-am sunat pe Vlad Luncanu. Entuziasmul era cât casa, am început să dau telefoane. Unul câte unul, ne-am urnit. Ideea centrală era ca fiecare să facă un portret, cu o foaie A4 pe care scrie un anumit cuvânt dintr-o frază.

M-am consultat des cu Felicia, ea sugerând că editarea finală o poate face fiul ei, Robert, licean inteligent, IT-ist capabil să ne scoată la liman cu proiectul. Argumentul nostru era că „e tânăr și are timp, dar mai ales se pricepe”. 😃

Am făcut scheme, am trimis explicații pe WhatsApp și mess, rugămintea era ca scrisul de pe foaie să fie cum dorește fiecare, dar lizibil.

Practic, fiecare portret din această fotografie este parte din această călătorie. Primele fotografii mi-au fost trimise de cele mai harnice doamne din administrație (Vizitează Neamț – CJ Neamț) și care formau începutul de frază. Am zis „hai că am început cu dreptul”. Imediat am primit și de la domnul Sebastian Cătănoiu (Romsilva – Parcul Natural Vânători Neamț), om serios care a făcut posibil ca zimbrii să umble liberi prin Ținutul Neamț, Lucian Iancu a așteptat un apus cum îi place lui să facă fotografiile, eu am zis să vină soarele și să-mi fac poză sub cireș. Am scris cu un marker gros „Povești de pe Ozana”.

Dintre fotografii de la Foto Club Neamț, primul portret a venit de la Ciprian Negură, exact stilul lui franc, direct, cinstit. Mai el de atât nu se putea și m-a bucurat grozav pentru că prindea contur proiectul, asta voiam, ca fiecare să fie exact cum simte. Cip Babor cu Bokeh-ul lui caracteristic, desigur Andrew Alex Priest cu tușa personală vesel-rock, apoi Vlad Luncanu în timpul lui de construit o casă într-o zonă fără semnal și ar mai fi Ionuț Stefanescu având pălărie de cowboy și atitudine mult studiată. Fabian Emanuel Balint, clasic, serios. Mona Gaman printre băieți, Elena de la Parc cu o ie extraordinar de frumoasă și care mi-a zis „mai taie Felicia din gard”. Iar Șerban Bogdan ținând cont de modă, cu biblioteca în fundal, iar Toma (de fapt Tomiță), în stilul lui B@W, un extraordinar selfie. Felicia în geaca de camuflaj care o caracterizează, pentru că fără ea nu ar putea să filmeze vulpile și mistreții și căprioarele pădurii.

Poate că ar trebui să spun că, desigur, trebuia să se lase și cu emoții. Că nu s-ar povesti dacă nu ar fi, nu-i așa? Patru dintre mesajele de pe foi se repetau, dar noroc de minunile tehnicii și de iscusința lui Robert de le-a putut edita.

Cu totul a durat o săptămână. De fapt aproape două. Și asta s-a datorat timpului fiecăruia de a-și face portretul, unii dintre ei erau fără semnal și nu i-am putut contacta imediat, alții au vrut să fie mai atenți cu modul de prezentare. Pe scurt, artiști pe care nu-i poți și nici nu am vrut să-i grăbesc.

În orice caz, ziceam că este important să nu depășim data de 15 mai, altfel s-ar fi pierdut din farmec. Dar oricum, rămânea mesajul. Acela că noi rămânem aici, cu dragostea de Neamț și vă așteptăm pe voi, turiștii, în Neamț, iubitori de călătorii pe aceste locuri unde, dacă ați venit o dată ar fi bine să reveniți, dacă nu ați mai fost niciodată, vă așteptăm.

Portretele din spatele acestei fotografii reprezintă părți ale unei călătorii pe care o puteți face spre Ținutul Neamț. Suntem noi, cei care iubim Neamțul. Și voi puteți să o faceți dacă-l vizitați.

#ViziteazaNeamt și te vei bucura alături de #FotoClubNeamț de frumusețile din  #TinutulNeamtuluiLocuriDeLegenda, privind spre #VanatoriNeamtÎnImagini, trecând cu zimbri liberi prin #TinutulZimbrului și ascultând #PovestiDePeOzana.

IMG_20200513_192133_191

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *