Meșter ca altădată
Luna iulie, este luna în care 80 de elevi din România și 20 de elevi din Grecia vor participa la un nou tip de experiență culturală în cadrul unor ateliere pentru copii, alături de 4 meșteri cu experiență în ateliere de meșteșug.
Tipurile de ateliere de meșteșuguri realizate în proiect sunt urmatoarele: țesut, cusut, confecționarea măștilor populare, împletituri din sfoară, ceramică (figurine din lut). Grupurile ţintă ale proiectului cultural sunt compuse din 80 de elevi din școli din mediul urban și rural al județului Neamț, din aceștia 40 sunt elevi cu nevoi speciale și handicap și 20 de elevi de naționalitate română care frecventează o unitate școlară din Grecia.
Organizarea atelierelor va determina îmbunătățirea relațiilor dintre generații și utilizarea experienței a 4 meșteri populari din județul Neamț în valorificarea patrimoniului cultural imaterial prin abordări interdisciplinare inovatoare la nivel local și internațional.
Activitățile și rezultatele vor fi adaptate pentru a putea fi realizate și diseminate în mod digital și se vor utiliza abordări interdisciplinare menite să valorifice patrimoniul cultural imaterial.
Asociația Culturală „Valea Bistriței” activează din 2014 în domeniul cercetării, conservării și valorificării moștenirii culturale și spirituale a Județului Neamț. Proiectele derulate de asociație se axează, în general, pe manifestări de tipul festivalurilor și concursurilor de muzică clasică și muzică populară, târguri ale meșterilor populari, cercetarea culturii tradiționale, programe de învățământ vocațional, ateliere de meșteșuguri tradiționale, editarea de lucrări de specialitate, organizarea de șezători și serbări tradiționale, saloane și expoziții de artă plastică și populară, expoziții și concursuri de fotografie, școli de vară, tabere de creație.
Proiectul este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.