Invitație în Cipru ?>

Invitație în Cipru

La invitația Alianței Românilor din Cipru și în parteneriat cu Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț a avut loc evenimentul „IA Românească”  sub auspiciile Ambasadei României în Cipru, unde am fost împreună cu doi colegi, Paula Andrei (solistă de muzică populară) și Călin Corai (vioară).

Mi s-a spus de ceva vreme că trebuie să merg cu o expoziție dedicată IEI românești dar și cu obiecte pe care le lucrez eu – Lumea lui Ion Creangă în personaje și asta pentru mine a însemnat emoție. Pentru că nu știam ce atmosferă va fi acolo, ce oameni voi întâlni sau efectiv cum vor decurge lucrurile.

cof

Dar totul a fost peste așteptări. În primul rând că am dat peste o comunitate de români extrem de bine închegată, unită, dar sigur a fost și contribuția unei doamne în adevăratul sens al cuvântului, Christina Christodoulou, cea care a înființat prima Școală Românească din străinătate și președinta Alianței Românilor din Cipru, organizatoarea evenimentului.

IMG_20180605_151601

A fost ca o albinuță care ne întreba tot timpul de ce avem nevoie, am comunicat în permanență cu dânsa ca să iasă acest eveniment perfect, așa cum a și ieșit, de altfel.

A reușit să polarizeze în jurul dânsei niște femei de ispravă, românce plecate de mult timp din țară dar stabilite de mulți ani în Cipru și care ne-au dat din timpul lor pentru a ne simți noi bine: Celia Ciuraru-Leonidou, în Restaurantul căreia am mâncat niște bunătăți cu specific cipriot, apoi Mia Ciontea sau Gabriela Năstase. Îmi pare rău că nu am reținut mai multe nume, dar vă asigur că atâta românism nici la noi în țară nu cred că am simțit.

FB_IMG_1528200574252

Și nu în ultimul rând doamna Ambasador Daniela Tane, care a pus cap la cap toate elementele ca noi să putem fi prezenți printre românii din Cipru. E cea care a făcut invitația oficială către Consiliul Județean Neamț și care a făcut să se pună în mișcare rotițele.

dav

Pentru această expoziție și prezentare pe care urma să o fac despre IA Românească, pe cuvânt că am învățat ca pentru examen în facultate. Am adunat material didactic și documente scrise de la Palatul Culturii din Iași și de la Muzeul de Etnografie din Piatra Neamț. Am dus acolo, de față, o colecție de ii cusute în prezent dar și ii vechi din zona Neamț.

dav

Am explicat cum pânza era țesută în stative având o croială aparte, cu despărțitura pe o parte și coloristica e diferită dacă era ie de fată, de femeie măritată sau văduvă.

IMG_20180605_151429

Spectaculos la aceste ii este faptul că motivele cusute sunt inspirate din vechile timpuri ale Civilizației Cucuteni și una dintre iile vechi avea chiar simbolul spirala vieții. Se mai poate remarca faptul că în timp, IA a suferit ușoare transformări mai ales legate de croială ori de lungimea mânecii. Cele vechi sunt trei sferturi și prinse în bentiță pentru a nu le deranja pe femei în timpul lucrului, spre deosebire de cele purtate azi, cu mâneci mai lungi si care sunt purtate pe afara, nu încinse în talie.

received_1703997762989114

Un alt lucru pe care l-am povestit în prezentare este că mi s-a întâmplat să merg în aeroport, mai demult, îmbrăcată în port popular și lumea se dădea în lături. Și asta nu pentru că aveam lanțuri de aur la gât sau mai știu eu ce ceas Cartier la mână, ci pentru că eram în portul popular.

FB_IMG_1528200547928

Știam din alte prezentări cu alte ocazii că nu poți ajunge la sufletul ascultătorului citind de pe foi. Așa că am vorbit liber, dar m-am simțit bine, pentru că vibrația aceea a tuturor celor prezenți în sală îmi făcea treaba mai ușoară, simțeam că ce spun e pe înțelesul fiecăruia. Primeam înapoi priviri surâzânde și am sfârșit spunând că IA purtată îți dă o anumită stare, te face să ai o anumită atitudine, aproape că poate să scoată femeia din tine, acea parte de care nu suntem întotdeauna conștiente, dar există.

IMG_20180605_151722

Dacă la urmă toată lumea a aplaudat înseamnă că toate emoțiile adunate au făcut ca acest eveniment sa fie un succes. Nici nu avea cum să nu fie bine pentru că noi, cei trei, Ionela, Paula, Călin am reprezentat o bucată de Românie de care acestor români plecați departe de casă le e atât de DOR.

Festivalul „IA Românească” /”The Romanian Blouse” ajuns la cea de-a IV a editie a fost organizat de Alianța Românilor din Cipru, în parteneriat cu Consiliul Județean Neamț și Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț, sub auspiciile Ambasadei României în Cipru, în data de 3 iunie 2018, în sala Casteliotissa Hall.

Participanți:

*Ionela Lungu, meșter popular din Humulești

*Paula Andrei, solist vocal de muzică populară

*Călin Corai, vioară

*Octavian Bărbuleț Tărăntuș, reprezentant Consiliul Județean Neamț

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *