Muzeul Vivant din Agapia
Ca turist în Moldova, de cele mai multe ori asta înseamnă a vizita mănăstirile. Ia să vedem ce avem noi aici, pe lângă Târgu Neamț? Avem Mânăstirile: Neamț, Secu, Sihăstria, Sihla, Agapia și Văratec, asta ca să le enumăr pe cele mai cunoscute.
Fiecare are particularitățile ei, unele sunt de călugări, altele de maici, intrăm în biserica din incinta mânăstirii ori ne minunăm de curățenia și multitudinea florilor, dar întrebarea e „cum o fi viața de călugăr/călugăriță?”
La întrebarea asta a dat un răspuns Mânăstirea Agapia, organizând un muzeu inedit, numit Muzeul Vivant. Este chiar înainte de a urca spre mânăstire, într-o casă veche fundată de călugări la începutul secolului al XVIII-lea, ulterior modificată și adaptată de obștile călugărițe ce s-au succedat începând cu anul 1803 și devenită muzeu din 2013.
Intrând în Muzeul Vivant, poți să-ți faci idee de traiul unui călugăr, se și vede într-una din chiliile de la subsol patul tare, din bârne, fără saltele moi, sau bucătăria modestă cu scaune din lemn, nișe în care sunt candele și cărți de rugăciuni, vechi.
Muzeul Vivant Agapia este o gospodărie mănăstirească tipică, un ansamblu cultural format din casă monahală, anexă și grădină. Casa are două nivele ce comunică printr-o scară interioară.
Nivelul de bază are ziduri groase de 100 cm grosime, din piatră brută, a fost ridicat în primii ani ai secolului al XVIII-lea. Aici sunt două chilii, o cămară și o încăpere pentru unelte.
Urcând pe scara interioară ajungem la nivelul superior, fiind un parter refăcut în sec. al XIX-lea, cu patru încăperi dispuse simetric față de holul lung de pe mijloc.
Casa este îmbrăcată cu covoare din lână țărănești sau de atelier. Pânzeturile au fost țesute fie în mânăstire, fie au fost aduse ca zestre de către maici.
Acesta a fost redeschis după 55 de ani, în anul 2013 prin proiectul de intervenție culturală a Muzeului Etnografic al Moldovei, Complexul Național Muzeal Moldova Iași.
În atelierele Muzeului Vivant se fac, în zilele de lucru, demonstrații de țesut, broderie, tors, olărit, patiserie (cu programare).
Informații: tel. 0233.244.848